Sód w organizmie człowieka odpowiada głównie za gospodarkę wodną. Gdy występuje u nas jej niedobór zaczynamy mieć problemy z sercem oraz magazynowaniem płynów, ponieważ sód odpowiada za gospodarkę wodną w naszym ciele. Współdziałając z potasem reguluje ciśnienie krwi i dlatego jego nadmiar jest jedną z głównych przyczyn nadciśnienia. Sód znajdziemy w wielu produktach codziennej diety, w tym w mleku i wszelkich mlecznych produktach, takich jak kefir, różnego rodzaju sery czy twaróg. Sód występuje także w kurczaku i jego podrobach. Na nadmiar sodu mogą cierpieć osoby, które często sięgają po wysoko przetworzone produkty, takie jak parówki, gotowe dania, zupy i inne dania w proszku oraz nadużywają mieszanek przyprawowych o wysokiej zawartości soli (kostki rosołowe, vegeta, itp.). Te same osoby mogą mieć problemy z nadciśnieniem, jeśli nie zmienią swojej diety. Rezygnując jednak z dużej ilości soli, warto równocześnie zadbać o uzupełnienie niedoboru potasu i magnezu (sięgając po takie produkty jak: orzechy, kasza gryczana, pomidory).