Zatrzymaj lato na dłużej
Nadeszło gorące lato, a to pora roku obfitująca w pyszne świeże warzywa i owoce. Warto korzystać z tego, co daje nam natura. Dietetycy zalecają jedzenie, co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Ma to zapewnić organizmowi optymalną dawkę błonnika, witamin i soli mineralnych potrzebną dla zdrowia. Jest wiele pomysłów na pyszne dania z owoców i warzyw sezonowych. Aby zatrzymać lato na dłużej i móc nawet zimą sięgnąć po letnie smaki, można mrozić warzywa i owoce. Przed zamrożeniem należy dokładnie umyć warzywa i owoce, osuszyć i porcjowane schować do zamrażarki. Mrożenie zapewnia produktom zabezpieczenie przed psuciem. Większość składników odżywczych zawartych w warzywach czy owocach nie ulega zniszczeniu podczas mrożenia. Jedynie wygląd może ulec lekkiej zmianie, przykładem są truskawki, które zamrożone nie tracą smaku i składników odżywczych, ale ich wygląd zmienia się. Mrozić można wszystkie letnie smaki, truskawki, fasolkę, bób, brokuły. Wszystkie te warzywa i owoce jedzone po sezonie, będą znakomitym źródłem błonnika, witamin i minerałów.