Każdy z nas z rodzinnego domu wyniósł uwielbienie do domowych wypieków. Obecnie jednak nie tylko nie mamy czasu na ich samodzielne przyrządzenie, ale również staramy się ograniczać spożywany cukier. Wiele rodzin boryka się z alergiami pokarmowymi, które również wykluczają tworzenie klasycznych wypieków. Czy możliwe jest pieczenie pysznych ciast bez obawy o zbędne kilogramy czy alergie? Tak! By tworzyć zdrowe wypieki wystarczy nieco wyobraźni. Wykorzystuje się do nich składniki takie jak mąka jaglana, produkty niezawierające glutenu, ciasta bez jajek, mleka. To również świetny sposób na przygotowanie słodkości dla domowych alergików. W przypadku słodkości tego typu warto sięgać po nowości książkowe – wiele modnych teraz książek kucharskich wiele miejsca poświęca właśnie takim wypiekom. Spotykamy je również coraz częściej w kawiarniach i restauracjach, jako zdrowa alternatywa dla klasycznych, tłustych i często przesłodzonych wypieków. Wypieki takie mogą być bogato zdobione np. roślinami jadalnymi.