Olej jest ważnym składnikiem w polskiej kuchni, niestety zbyt duża ilość oleju w naszej diecie może być niebezpieczna, ale możemy wprowadzić zmiany, które sprawia, że nawet olej nie będzie dla nas zagrożeniem. Nie da się zaprzeczyć, że nie jest to łatwe i na pewno nie najtańsze, ale na pewno warto zmienić kilka ważnych rzeczy.
Zamiast masła, czy oleju słonecznikowego do smażenia placków, czy naleśników wykorzystajmy olej kokosowy, który jest dużo zdrowszy.
Do sałatek używajmy oliwy z oliwek, która jest dużo zdrowsza, poza tym na sklepowych pólkach znajdziemy najróżniejsze rodzaje oleju, w tym lniany, czy z pestek winogron.
Jednak, jeśli tylko to możliwe starajmy się całkowicie wykluczyć olej, używajmy go do sałatek, rzadko do smażenia, jeśli już coś przygotowujemy róbmy do na parze lub też w piekarniku. Dzięki temu nasze dania będą mniej kaloryczne, a my zdrowsi, nie bądźmy jednak zbytnio przewrażliwieni, odrobiona oleju jeszcze nikomu nie zaszkodziła, starajmy się jednak wybierać te nieco zdrowsze.