Pięć porcji zdrowia
Rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce. Dietetycy doradzają jedzenie, co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, by zapewnić sobie w diecie odpowiednią ilość błonnika, witamin i minerałów potrzebnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Za jedną z porcji warzyw można policzyć szklankę soku owocowego, albo warzywnego, ale trzeba zwrócić uwagę czy jest to sok z owoców czy napój owocowy. Ten drugi, choć może wyglądać jak sok, nie ma żadnych wartości odżywczych, a jedynie bardzo duże ilości cukru. Jedna szklanka takiego napoju owocowego może zawierać porcję cukru, jaką możemy spożyć przez cały dzień. Owoce i warzywa można spożywać na surowo i to właśnie w takiej formie dostarczają najwięcej składników odżywczych, ale można je podać również w innej formie – gotowane, pieczone z ziołami albo z grilla. Nieważne w jakiej formie zjesz codziennie warzywo czy owoc, ważne żeby zapewnić sobie codziennie porcję zdrowia, a lato pełne świeżych, sezonowych warzyw i owoców jest do tego najlepszym czasem.