W końcu nadeszło długo wyczekiwane lato, a wraz z nim stragany z warzywami zaczerwieniły się od skrzynek z truskawkami. Zapach truskawek kojarzy się z latem. Truskawki serwowane są w postaci letnich deserów na wiele sposobów. Można je zjeść z cukrem, ze śmietaną, z białym serem, albo same. Oprócz tego, że truskawki są pyszne, to są też cenne dla naszego organizmu. Te niepozorne, małe owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryna, a witamina C jest niezwykle potrzebna do zdrowego funkcjonowania organizmu.
Jest silnym antyoksydantem, ma właściwości przeciwrakowe, a także dobrze wpływa na pracę serca. Ponadto truskawki są bardzo nisko kaloryczne, więc można je jeść w każdych ilościach korzystając z uroków lata. Składają się w większości z wody, co pozwala nawodnić nasz organizm. Niestety jedząc truskawki trzeba wiedzieć, że oprócz szeregu zalet, jakie niewątpliwie posiadają, są też bardzo uczulające. Muszą uważać na truskawki, osoby ze skłonnościami do alergii. Nie należy też ich podawać bardzo małym dzieciom.