Najbardziej znane w naszym kraju są orzechy włoskie, laskowe i ziemne. Od pewnego czasu dostępne są także inne: nerkowce, brazylijskie, pinii i pistacjowe. Wszystkie są źródłem łatwo przyswajalnego białka i wartościowych tłuszczy. Migdały (to także orzechy) oraz orzeszki ziemne dostarczają wyjątkowo dużych ilości magnezu oraz witaminy B Wszystkie orzechy to źródło argininy rozszerzającej naczynia krwionośne i zapobiegającej miażdżycy. Poziom złego cholesterolu pomagają obniżyć sterole roślinne. Ich największą zawartością mogą pochwalić się orzeszki pistacjowe. Wszystkie orzechy zawierają dużą ilość wapnia – najwięcej orzechy laskowe. Orzechy zawierają również luteinę i zeaksantynę. Substancje te są potrzebne naszym oczom, aby chronić je przed działaniem promieni słonecznych i wzmacniać siatkówkę oka. To od siatkówki zależy jak i czy w ogóle będziemy widzieć. Orzechów, a właściwie zawartych w niej witamin A i C, siarki i potasu potrzebuje także nasza skóra. Niestety, orzechy bardzo mocno uczulają.