Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim składzie cukier lub jego zamienniki. Nie wszystkie zamienniki białego cukru są zdrowe i pomagają utrzymać właściwą wagę. Jednym z zamienników białego cukru jest cukier brązowy. Zawiera on w swoim składzie wapń, magnez, żelazo. Jednak nie oznacza to, że jest on zdecydowanie zdrowszy od cukru białego, cukier brązowy także powinien być przez nas używany w niewielkich ilościach. W procesie produkcji środków spożywczych często stosowanym zamiennikiem białego cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy. Syrop ten podnosi poziom trójglicerydów, a tym samym zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. W syropie glukozowo-fruktozowym znajduje się chrom, który przyczynia się do zaburzenia procesu produkcji insuliny. Konsekwencją jest zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę. Syrop glukozowo-fruktozowy jest dodawany do płatków śniadaniowych, jogurtów, nektarów i soków. Zanim więc sięgniemy po te produkty przeczytajmy umieszczone na nich etykiety zrezygnujmy z zakupu produktów słodzonych tym syropem.