Czy zamienniki białego cukru są naprawdę zdrowe?
- 748 Views
- Redaktor storagestandard.pl
- 10 lutego 2019
- Co trzeba wiedzieć o zdrowiu
Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim składzie cukier lub jego zamienniki. Nie wszystkie zamienniki białego cukru są zdrowe i pomagają utrzymać właściwą wagę. Jednym z zamienników białego cukru jest cukier brązowy. Zawiera on w swoim składzie wapń, magnez, żelazo. Jednak nie oznacza to, że jest on zdecydowanie zdrowszy od cukru białego, cukier brązowy także powinien być przez nas używany w niewielkich ilościach. W procesie produkcji środków spożywczych często stosowanym zamiennikiem białego cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy. Syrop ten podnosi poziom trójglicerydów, a tym samym zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. W syropie glukozowo-fruktozowym znajduje się chrom, który przyczynia się do zaburzenia procesu produkcji insuliny. Konsekwencją jest zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę. Syrop glukozowo-fruktozowy jest dodawany do płatków śniadaniowych, jogurtów, nektarów i soków. Zanim więc sięgniemy po te produkty przeczytajmy umieszczone na nich etykiety zrezygnujmy z zakupu produktów słodzonych tym syropem.

- 22 lutego 2021
Zdrowe koktajle warzywne
- 12 stycznia 2021
Jak powstaje Johimba ?
- 9 października 2020
Ćwiczenia rozciągające dla kogo ?
- 7 sierpnia 2020
Zdrowe koktajle warzywne
Jak powstaje Johimba ?
Ćwiczenia rozciągające dla kogo ?
Jeden z ważniejszych pierwiastków czyli żelazo
Gaba co to jest ?
Co to jest yohimbine ?
Jak układać plan treningowy ?
Trening dla początkujących który najlepszy