Warzywa i owoce zawierają niezbędne witaminy i minerały. Wielu z nich nie doceniamy mimo że są tanie i często dostępne przez cały rok. Niedocenianym warzywem na pewno są ziemniaki. W ziemniakach znajduje się duża ilość potasu, który wspomaga leczenie nadciśnienia. Jest tylko jeden warunek: ziemniaki należy przyrządzać bez dodatku soli. Oprócz potasu w bulwach ziemniaków zawarte są niszczące komórki nowotworowe inhibitory proteazy. Wielką skarbnicą likopenu oraz potasu są pomidory. Jak działa potas już wiemy, likopen zaś chroni organizm przed zachorowaniem na raka. Zawartość likopenu jest mniejsza w surowych pomidorach, ich smażenie czy gotowanie powoduje wzrost zawartości likopenu. Nie doceniamy także właściwości zdrowotnych agrestu. Te niewielkie owoce kryją wapń, magnez i żelazo. Bardzo cennym źródłem witaminy C są porzeczki, a czerwone buraczki zawierają kwas foliowy i żelazo. Warto sięgać po dostarczającą duże ilości beta-karotenu marchew, beta-karoten chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.