Brokuł oraz kalafior to niezwykle cenione warzywa, szczególnie w Polsce. Są nie tylko tanie, ale i smakowite, chociaż wiele osób uważa, iż smak brokułów nie jest przyjemny. Brokuły stanowią olbrzymie źródło cennych witamin i mikroelementów, dlatego ich spożywanie jest niezwykle istotne. Brokuł znany jest przede wszystkim jako dodatek do dań głównych – podaje się je w formie ugotowanej, na parze. Wiele osób jest zdania, iż warzywo to powinno być podawane pół miękkie lub całkowicie na surowo. Podczas gotowania brokuły bowiem tracą swoje cenne składniki mineralne. Brokuły wspaniale prezentują się w sałatkach, daniach głównych, na pizzach. Kalafior jest warzywem który najchętniej pałaszujemy latem – jest niedrogi, również posiada wiele cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, iż kalafior można marynować – wiele osób zamyka jego ciekawy smak w słoikach, aby cieszyć się nim również zimą. Gdzie warto kupować świeże warzywa? Z pewnością najodpowiedniejsze są targi warzywne oraz sklepy spożywcze.