Naturalne soki i napoje to hit ostatnich sezonów – są one nie tylko spożywane w domach, ale i restauracjach. Coraz większa popularnością cieszą się też samodzielnie robione przetwory – nie tylko klasyczne, z warzyw czy owoców, ale też nietypowe, które odświeżane są z licznych starych książek kucharskich. Obecnie trwa olbrzymie zainteresowanie domowymi sokami i syropami. Dlaczego? Przede wszystkim są one nieprzetworzone i zdrowe. Co warto wykorzystać do stworzenia tego domowego soku? Z pewnością poszukiwania warto rozpocząć już wczesną wiosną. Do najchętniej stosowanych zalicza się sok brzozy, zebrany do naczynia. To nie tylko wspaniały napój, ale i skuteczny lek na wiele chorób. Kolejnym ciekawym sokiem jest sok z mniszka lekarskiego – to świetny sposób na rozgrzanie oraz dostarczenie do organizmu dawki witaminy C. Do tworzenia przetworów wykorzystywany jest również dziki bez, akacja oraz wiele innych, znanych roślin. Warto pamiętać również o malinach, wiśniach, truskawkach – są dostępne praktycznie całe lato.