Codzienne dostarczanie do naszego organizmu licznych witamin i mikroelementów jest podstawą do tego, abyśmy żyli zdrowo i długo. Codziennie świeżych warzyw i owoców to najlepsza metoda na to, aby dostarczyć te składniki do naszego organizmu w niezmienionej formie. Aby mogły one lepiej się wchłaniać warto podawać je w taki sposób, aby szybko mogły dotrzeć do żołądka i zacząć ulegać procesom trawiennym. Najskuteczniejszym sposobem jest miksowanie warzyw i tworzenie z nich doskonałych i pożywnych koktajli. Ich bazą zazwyczaj są woda lub odrobina mleka. Warto pamiętać o odpowiednim blenderze – wykorzystajmy blendery o ostrzach ceramicznych. Ich zastosowanie sprawi, iż niewielka ilość witamin zostanie utracona. Istotne jest wybranie blendera który nie nagrzewa się – wiele witamin jest traconych nawet w nieznacznie podwyższonej temperaturze. Co warto wrzucić do miksera? Marchew, kalarepę, paprykę, różnorodne sałaty, zioła, szpinak, rzodkiewki, pomidory, paprykę. Do blendera warto wrzucić również len, kiełki lub inne nasiona. Wspomogą one pracę jelit, podwyższą metabolizm.