Warzywa powinny gościć na naszych talerzach każdego dnia w każdej formie -wynika to przede wszystkim z doskonałych właściwości odżywczych oraz smakowych. Warzywa dostarczają wiele witamin i mikroelementów, które stanowią niezbędne elementy dla prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania naszego organizmu. Warzywa spożywamy najczęściej w formie sałatek czy surówek, wiele osób traktuje je również jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Wiele osób decyduje się na ich gotowanie. Czy jednak gotowane warzywa są tak samo zdrowe jak świeże, nieprzetworzone? Nie. Poddawanie warzyw obróbce cieplnej najczęściej kończy się ich wyjałowieniem – już niewielkie podniesienie temperatury sprawia, iż witaminy są utleniane. Istnieje teoria iż gotowanie na parze pozwala na zachowanie tych składników. Para nie działa jednak tak samo jak gotująca woda, dlatego możliwe jest zachowanie większej ilości składników odżywczych. Podając warzywa warto pamiętać również o przyprawach – nadadzą one nowego smaku znanym potrawom.