Kiedyś nasze babcie i mamy gotowały je prawie codziennie. Na śniadanie jaglaną na mleku, razem z suszonymi jabłkami i śliwkami oraz łyżką miodu. Na obiedzie królowała gryczana ze zrazami i ogórkiem kiszonym. Dzisiaj wiele osób przypomina sobie o kaszach, kiedy decyduje się na zmianę swojego trybu życia na nieco zdrowszy. Kasze to bowiem doskonałe bogactwo witamin i minerałów oraz wszelkich składników odżywczych. Poza tym, niektóe z nich, jak jaglana działają również odkwaszająco oraz oczyszczająco.
Kasze są wysokokaloryczne, ale nie są to puste kalorie, a wręcz przeciwnie. Ciepła kasza zjedzona na śniadanie potrafi naenergetyzować organizm na cały dzień ciężkiej pracy. W sklepach dzisiaj, oprócz tych tradycyjnych, takich jak jęczmienna, czy pęczak, spotkać można również kaszę bulgur, czy kusus. Cechuje je bardzo szybki sposób przygotowania, nie wymagający zbytniej uwagi i dokładności. Wszystkie kasze są tanie, zdrowe i bardzo smaczne, jeżeli umiemy je przygotować.