Pewna grupa produktów ma wyjątkowo prozdrowotne właściwości. W grupie tych produktów znajduje się ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy polecany jest osobom, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz osobom z nadciśnieniem. Kolejny wartościowy produkt to zarodki pszenne. Są one przede wszystkim źródłem witaminy E, witamin z grupy B, dostarczają także niezbędnych minerałów: magnezu, cynku, fosforu, potasu. Wyjątkowo zdrowym owocem jest niedoceniana aronia. Zawiera ona bardzo dużą ilość witaminy P, a dodatkowo witaminę C, karoten, witaminę PP i inne witaminy z grupy B. Dostarcza witamin, ma właściwości obniżające ciśnienie. Bardzo bogatym źródłem niezbędnych nam kwasów omega-3 jest olej rzepakowy. Kwasy omega-3 są potrzebne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Dzięki nim spada ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby nowotworowe, zmniejsza się także ryzyko zawału serca. Osoby, których dieta jest bogata w kwasy omega-3 rzadziej mają miażdżycę. Z kolei źródłem kwasów omega-6 jest olej lniany.