Suszone owoce kojarzone są przede wszystkim jako składnik wielu deserów oraz ciast, chętnie wykorzystujemy je również do tworzenia kompotu z suszu. Suszone śliwki wykorzystywane są również w daniach obiadowych, takich jak bigos. Dodają one aromatu, nieco wędzonego smaku. Coraz więcej osób decyduje się jednak na spożywanie suszonych owoców na co dzień, jako przekąska. To doskonała decyzja – owoce to posiadają wiele cennych składników odżywczych, koniecznych dla zachowania zdrowia. Suszone śliwki, morele, banany oraz żurawina pełne są błonnika – odpowiada on za skuteczne ulepszanie pracy jelit, pozwala na regulowanie cyklu wypróżnień organizmu. Suszone owoce posiadają także wiele witaminy C. Jest ona odpowiedzialna za wspomaganie układu odpornościowego, ochronę dziąseł, wpływa też na krzepliwość krwi. Suszone owoce wspomagają również pracę mięśni, krzepliwość krwi – zawarte są w nich cynk, potas, sód. Suszone owoce kupować można pakowane lub też na wagę – znajdziemy je w sklepach warzywnych.