Często o tym, czy dany składnik kulinarny można uznać za prozdrowotny i wartościowy dla całościowej diety człowieka, decyduje nie tyle sam produkt, co sposób jego przygotowania. To właśnie techniki kulinarne, a więc sposoby na przyrządzanie konkretnych produktów określonymi metodami, dają możliwość przygotowania mało atrakcyjnego dania w sposób całkowicie zmieniający jego walory smakowe oraz odżywcze. Klasycznym przykładem tego, jak wiele zmienia się wraz ze zmianą techniki gotowania, jest gotowanie na parze. Bardzo często dla zachowania zdrowia wprowadzamy do naszej diety – całkiem słusznie – dużo warzyw czy ryb. Niestety i jedne i drugie chętnie gotujemy w gorącej wodzie lub, co dużo gorsze z punktu widzenia bilansu energetycznego i zdrowotnego, smażymy na głębokim tłuszczu. Zastąpienie takich metod gotowania zwykłym przyrządzaniem dań na parze to jeden z kroków nie tylko do zdecydowanie zdrowszego i lepiej przyswajalnego jedzenia. Wiele osób po raz pierwszy w życiu odkryło prawdziwe walory smakowe niektórych surowych produktów spożywczych właśnie dzięki ich przygotowaniu na parze.